Miten ammatti opitaan ilman opetusta?

Lauantai 19.5.2012 - Kaj Raiskio ja TAOn sekä PIRKOn luottamusmiehet


Tampereen ammattiopiston ja Pirkanmaan koulutuskonserni – kuntayhtymän yhdistämishanke tähtää Suomen suurimman ammattioppilaitoksen aloitukseen 1.1.2013. Edetäänkö hankkeessa kuitenkin liian nopealla aikataululla ja pelkästään taloudellisten näkökulmien ohjaamana? Yhdistymistä on perusteltu sillä, että selviämme paremmin tulevaisuuden haasteista, saamme tehostettua nuorten ja aikuisten työelämäpalvelujen järjestämistä. Lisäksi voimme tuottaa palvelut edullisemmin, laadukkaammin sekä palvelukykyisemmin.

Uuden ammatillisen oppilaitoksen henkilöstörekrytoinnit ovat meneillään. Osa henkilöstöstä on epätietoista tulevan tehtävänsä palvelussuhteen ehdoista, palkoista ja työtehtävän sijaintipaikasta. Vakinaisella opetushenkilöstöllä työtehtävän jatkumo on turvatumpaa. Kaikille työsuhdeturva on taattu viideksi vuodeksi, mutta sekään ei ole ehdoton.

TAOn opetushenkilöstölle on ilmoitettu äskettäin lähiopetustuntien vähentämisistä, sijaiskiellosta, hankkeiden ja projektien jäädytyksistä ja koulunkäynnin arkeen olennaisesti liittyvien hankintojen supistuksista. Samaan aikaan kuitenkin valtakunnallisesti korostetaan nuorten yhteiskuntatakuuta syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Yleisimpiä syitä nuorten koulunkäyntiongelmiin ovat poissaolot, sitoutumisen puute ja jopa aamuheräämisen ongelmat.

Työnantajat ja yritykset edellyttävät työssäoppimisjaksoilla opiskelijalta normaalia työpäivärytmiä.   Tämän päivän työelämä on haastavaa, ja nuorten on opittava työelämän säännöt jo opiskeluaikana.

Mitä keinoja opettajalla on yhteiskuntatakuun toteuttamisessa, jos esimerkiksi lähiopetustunteja leikataan koko ajan? Lähiopetustunnilla tarkoitetaan opiskelijan saamaa opetuksen määrää oppilaitoksessa. Kun opiskelijalla on 27 opetustuntia/viikko, hänen tulee opiskella itsenäisesti 13h/viikko. (Kurssin laajuus on 40 h/opintoviikko). Nuorella opiskelijalla ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa ole riittäviä valmiuksia itsenäiseen opiskeluun. Miten voimme valmistaa opiskelijaa työelämän vaatimuksiin, kun lähiopetustuntien vähentäminen aiheuttaa viikoittain opetuksettomia päiviä?

Tampereen ammattiopiston ja PIRKOn luottamusmiehet

Kaj Raiskio, OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja

Teksti julkaistiin Aamulehden mielipidesivulla 19.5.2012