OAJ:n kevätvaltuusto tulevaisuutta visioimassa

Lauantai 12.5.2012 - Kaj Raiskio


Talouden niukkuus herätti suurta huolta OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisliput.jpgen avauspuheenvuorossa Hämeenlinnan Aulangolla 10.–11.5.2012. Valtion talouden tasapainottaminen tarkoittaa rajuja leikkauksia kautta opetussektorin. Leikkaukset syövät palkankorotukset hyvin nopeasti. Pelkona on tulevaisuus, missä yhä pienemmällä opettajajoukolla tehdään aina vain vaativampaa työtä. Olemassa olevien resurssien turvaaminen kasvaa tärkeäksi tehtäväksi ammattijärjestöllemme.

OAJ on yhteiskunnan tavoin huolissaan nuorisotyöttömyydestä. Tämän vuoksi päättäjien tulee kohdentaa voimavarat ennaltaehkäiseviin keinoihin, eikä niin kuin nyt, pelkästään paikkaaviin toimenpiteisiin. Vaikuttaminen siirtyy kaikissa asioissa voimakkaammin alueelliselle ja paikalliselle tasolle. Tähän haasteeseen ovat etunenässä vastaamassa toimintansa aloittaneet alueyhdistykset ja alueasiamiehet. Luukkaisen sanoin ”OAJ on niin vahva kuin kaikki sen tekijät.”

Järjestötoiminnassa tulee muistaa, että on turha toistella ”miksi OAJ ei tee mitään?”-mantraa, jos ei ole itse valmis toimimaan järjestön puolesta. Viimeaikaisista torjuntavoitoista on hyvä nostaa esille OAJ:n toimet Helsingin kaupunkia kohtaan. Helsingin opetusvirastossa heräsi kiinnostus säästää määräaikaisten sijaisten selkänahasta. Heidät aiottiin palkata vain koulupäivien ajaksi, jolloin opettajilta jäisi saamatta kesäajan palkka. Tämä olisi rikkonut mitä suurimmassa määrin viranhaltijoiden tasa-arvoista kohtelua. OAJ oli valmis käyttämään järjestöllisiä toimenpiteitä, mutta onneksi lobbaustyö tehosi ja asia päätettiin haudata. Kiitos tästä kuuluu Helsingin poliittisille päättäjille. Jos asiaan ei olisi reagoitu, niin olisimme nähneet hyvin pian samoja keinoja käytettävän myös Pirkanmaalla.  

Valtuuston puheenjohtajuudesta luopunut Lempäälän lukion lehtori Anne Lehtinen palkittiin järjestömme korkeimmalla kultaisella ansiomerkillä, jota jaetaan todella harvoin. Tämä OAJ:n hallituksen päätös kuvastaa Anne Lehtisen ansiokasta työtä niin paikallisella, alueellisella kuin valtakunnallisella tasolla. Kiitoksissaan Anne Lehtinen tiivisti kiitoksensa toteamukseen ”OAJ on vahva vaikuttaja”. Meidän tehtävämme on pitää tämä lause vahvasti mielessä myös tulevaisuudessa. Pirkanmaa kiittää järjestötoiminnasta sivuun siirtyvää Anne Lehtistä ja toivottaa onnea tuleviin haasteisiin.

OAJ:n valtuusto aloitti tulevaisuustyön kokouksen yhteydessä. Alun perin OAJ pyrki saamaan sen valtiovallan tehtäväksi, mutta siinä ei onnistuttu. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa pitäisi katsoa pidemmälle ja nähdä mihin suuntaan kasvatusta ja koulutusta tässä maassa viedään. OAJ kerää mittavan tietopaketin tulevaisuuden haasteista, joiden avulla luotaamme toimintakenttäämme tulevina vuosikymmeninä. Tätä tietoa tullaan jakamaan yhteystyötahoillemme.  

Valtuusto valitsi samalla uuden hallituksen toimikaudelle 2012–2014. Pirkanmaa sai erinomaisen edustuksen uuteen hallitukseen. Meitä kaikkia edustamaan valittiin Anne Liimola (LTOL), Päivi Koppanen (OAO), Sirkka Saarikoski (OAO), Mirja Kopra (OAO) ja Hilkka Korjus (YSI) sekä varajäseneksi Kaj Raiskio (YSI). Tämän lisäksi Elina Kalliohaka jatkoi tehtäväänsä lastentarhanopettajien ryhmäpuheiden esittäjänä valtuustossa.

OAJ Pirkanmaa järjesti yleissivistävien opettajien perinteeseen kuuluneen hämäläisen illan. Tavoista poiketen päätimme kutsua mukaan kaikki hämäläiset valtuutetut taustaryhmään katsomatta. Tämän lisäksi paikalle saapui suuri määrä muiden alueiden vaikuttajia ja toimiston väkeä aina OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisesta lähtien. Nokialaisten herkkujen lisäksi saimme nauttia Etni-yhtyeen soul-painotteisesta musiikista.

Valtuustossa käsiteltiin tukku ponsia, joilla OAJ:n toimintaa linjattiin. Olin mukana kangasalaisen luokanopettaja Matti Helimon kanssa tekemässä pontta, missä linjattiin perusopetuksen luokanvalvojakorvauksen tulevaisuutta. Toivomme, että seuraavissa virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa korvausta laajennetaan vaiheittain muille luokka-asteille, erityisopetuksen luokille samalla nostaen aineenopettajien saamaa kerrointa. Ponsi hylättiin käsittelyssä, mutta asia jäi muhimaan tulevia tavoitteita asetettaessa. Muissa ponsissa vaadittiin palkkaustavoitteiden lisäksi selvyyttä opettajien oikeusturvaan ja vakuutusten kattavuuteen.

Valtuusto päättyi tiukan työrupeaman jälkeen AKAVA:n puheenjohtaja Sture Fjäderin puheeseen. Hän korosti OAJ:n näkyvää ja ansiokasta työtä AKAVA:n suurimpana jäsenjärjestönä. OAJ:n viimeaikainen aktiivisuus ei ollut jäänyt huomaamatta keskusjärjestömme puheenjohtajaltakaan.  

Keväisin terveisin Hämeenlinnasta

Kaj Raiskio

OAJ:n valtuutettu