Toisen asteen leikkaukset uhka nuorten tulevaisuudelle

Keskiviikko 13.6.2012 - Kaj Raiskio


Tampereen kaupunginhallitus käsitteli 4.6. merkittävän leikkauspaketin kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Toimenpiteet suoritettiin ns. juustohöylä-periaatteella, eli kaikilta pois tasaisesti. Menetelmä on vanhanaikainen ja epäoikeudenmukainen. Taloutta tulisi tarkastella kokonaisuutena ja etsiä ne rakenteelliset säästöt alueilta, jotka eivät vaikuta suoraan kaupungin tarjoamiin palveluihin. Samaan aikaan tulisi tarkastella verokertymää ja pitkän aikavälin investointeja. Kaupungin ensisijaisena tehtävänä on järjestää kuntalaisille laadukkaat palvelut.

Tampereen ammattioppilaitoksessa TAOssa suunnitellaan merkittävää lähiopetustuntien leikkausta. Tämän hetkisten arvioiden mukaan oppilaiden saama lähiopetus laskisi 32 tunnista 28 tuntiin, lähihoitajien kohdalla jopa 27 tuntiin. Tämä tarkoittaa sitä, että nuorten (15-18 v.) tulee yhä enemmän vastata itse koulutuksestaan. Ammattia ei voi oppia kotona. Suurimmalla osalla nuorista ei ole vielä valmiuksia opiskella itsenäisesti, eikä se kaikilla aloilla ole edes mahdollista. Kuinka esimerkiksi sähkö- tai LVI-asentajaksi voi kouluttautua kirjallisilla kotitehtävillä? Tuntien vähentäminen tarkoittaa opetuksettomia päiviä, jolloin arkirytmi rikkoutuu ja koulun tilalle tulee usein vapaa-ajan toimintaa. Sitoutuminen koulunkäyntiin sekä työntekoon heikkenee ja keskeyttämiset lisääntyvät. Keskeyttäneet nuoret jäävät pahimmassa tapauksessa vuosiksi ilman päämäärää.

Lukioiden 202 kurssin eli 4 %:n leikkaus kurssitarjottimesta kaventaa merkittävästi opiskelijoiden valinnanvapautta, mikä voi vähentää motivaatiota. Opiskelijat eivät pysty ensi syksystä lähtien etenemään siinä aikataulussa, mikä heillä on ollut valintoja tehtäessä tiedossa. Leikkaukset saattavat viivästyttää valmistumista. Ryhmät kasvavat ja heikommat jäävät muiden jalkoihin. Henkilökohtaiseen ohjaukseen ei jää aikaa. Samaan aikaan tehdään koeviikon ajalta opettajille 5 %:n palkanleikkaus, mikä poistaa muun muassa henkilökohtaisen ohjauksen mahdollisuuden koeviikolla. Lukioon kohdistuvat leikkaukset heikentävät opettajien työmotivaatiota ja aiheuttavat työpahoinvointia. Lukioissa tulisi palata takaisin viiden päivän koeviikkoihin, jolloin ”vääristymän” ongelma tulisi ratkaistuksi.  

Suunnitellut leikkaukset merkitsevät pahimmillaan toisen asteen opettajille kymmenen prosentin palkanalennusta. Samaan aikaan kaikkien opetusryhmät kasvavat ja työmäärä lisääntyy. Tämä ei voi olla näkymättä annetun opetuksen laadussa.

Eduskunnassa ja mediassa on nostettu jatkuvasti esille suomalaisen yhteiskunnan suurin uhkatekijä: nuorten syrjäytyminen. Hallitusohjelmassa puututaan voimakkaasti nuorten syrjäytymiseen niin lainsäädännön kuin rahoituksen keinoin. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle opetusministeriön laskujen mukaan miljoona euroa. Suunnitelluilla leikkauksilla saavutetut ”säästöt” menetetään moninkertaisesti syrjäytymisen myötä.

Kaj Raiskio, puheenjohtaja

OAJ Pirkanmaa