Kesävaltuuston terveiset

Keskiviikko 25.5.2011 - Kaj Raiskio


OAJ:n kesävaltuusto kokoontui 12.-13.5. Kalastajantorpalla Helsingissä. Arvokkaat puitteet olivat omiaan nostattamaan tilaisuuden arvokkuutta. Jälleen kerran valtuutetut olivat valmistautuneet perin pohjin ajankohtaisiin edunvalvonnallisiin kysymyksiin ja ennakkoon lähetettyihin sähköisiin materiaaleihin.

Pirkanmaalaisten valtuutettujen keskuudessa vallitsi ihailtava yhteishenki. Valtuustoon suuntaava pikkubussi keräsi valtuutetut ympäri maakunta ja matkan aikana saimme mahdollisuuden purkaa valtuustoon tulevia asioita sekä vaihtaa kuulumisia. Ajankohta ei ehkä ollut kaikkein sopivin, sillä lähes kaikilla opettajilla oli arviointiruuhka päällä. Toisaalta kahden päivän breikki arkityöstä tuli sopivaan väliin.

Kauniiseen säähän ja kirsikan kukkien loistoon emme ehtineet perehtyä, kun ravasimme kokouksesta toiseen. Perinpohjainen selvitystyö ja asioiden kypsyttely ennen valtuustoa varmistivat kokousten joustavan kulun. Ennen varsinaista kokousta pääsimme vaihtamaan mielipiteitä omien ryhmiemme kesken, jolloin alustavat ajatelmat hioutuivat timanttisiksi puheenvuoroiksi valtuuston pöntössä.oaj_valtuusto_008.jpg

Valtuustoa puhutti järjestömme tulevaisuus. OAJ:n säännöt tulevat uudistumaan vuonna 2012. Kyseessä ei ole pelkkä stilisointi vaan todellinen sääntöjen tuuletus. Syksyllä tulemme ottamaan kantaa suuriin kysymyksiin, kuten OAJ:n valtuuston ja hallituksen kokoon, puheenjohtajan valintaan, sähköiseen osallistumiseen, jäsenyyteen sekä äänestyskäytäntöihin. Uudistuksen tarkoituksena on parantaa OAJ:n toiminnan tehokkuutta ja toimivuutta. Vielä on kuitenkin useita asioita, joihin meidän tulee myös Pirkanmaalla ottaa kantaa.   

Olli Luukkainen keskittyi avauspuheessaan työelämän haasteisiin ja oli erityisen huolissaan nuorisotyöttömyydestä. OAJ pyrkii saamaan hallitusohjelmaan mahdollisimman laajan lapsi- ja nuoriso-ohjelman. Se pitää sisällään neljä tavoitetta. 1. varhaiskasvatuksen hallintoalan siirto 2. opetuspuolelle 2000 uutta opettajaa 3. koko koulutuskenttää koskeva opintojenohjauksen kehittämisohjelma ja 4. nuorisotyöttömyyteen puuttuminen. Näiden päätavoitteiden lisäksi pidetään huolta siitä, että toisen asteen koulutuksen puolella säilytetään duaalimalli. Ammatillisella ja varhaiskasvatuksen puolella on tarvetta laajentaa opettajien koulutusta ja opettajanimike on saatava suojattua. Näitä tavoitteita meidän tulee rummuttaa myös paikallisesti.

Saimme kuulla, että kunta-alan sopimus ei ollut helpon prosessin tulos, mutta saatua sopimusta voidaan pitää siedettävänä. Olli Luukkainen kuvasi neuvotteluja savolaiseen tapaansa. Esimerkiksi viimeisiä kädenvääntöjä OVTES-puolen kalleusluokkien välin kaventamiseksi oli käyty kaksi minuuttia ennen varsinaisen sopimuksen allekirjoittamista. Matemaattisesti laskettuna vuoden 2011 sopimus takaa opettajille 2,4 % korotuksen, vaikka palkkoja korotettiin 1.5, yleiskorotuksella 1,2 % ja paikallisella 0,8% erällä, niin mukaan lasketaan kertaerä sekä palkkaperintö edelliseltä vuodelta. Samaan aikaan inflaatio on samalla tasolla, jolloin reaaliansiot eivät nouse, mutta eivät paljoa laskekaan. Yksityinen opetusala ja valtion oppilaitokset jatkavat neuvottelujaan korotusten täsmentämiseksi.

Koulutuspolitiikan puolelta saimme erittäin tyhjentävän esityksen Hilja Misukalta. Hän kertoi OAJ:n tavoitteista ja niiden toteutumisesta valtakunnan tasolla. Muun muassa ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitetulle rahalle olisi tulossa jatkoa, jos hallitusneuvotteluista tihkunut tieto pitää paikkansa. Aluehallintovirastoille on saatu vahvuutta lomautusten valvontaan, kun lomauttavien työnantajien tulee lähettää 60 vuorokautta ennen lomautusta suunnitelmat opetuksen järjestämisestä lomautusten aikana. Ammatillisen koulutuksen puolella kelpoisuuksien alentamisessa koettu tappio on ylitetty ja nyt pyritään kouluttamaan ammatillisia rehtoreja sekä korostetaan pätevän opettajan merkitystä. Opettajan nimikesuojan aikaansaamiseksi tulisi tehdä valtakunnallinen rekisteri. Näin saisimme turvattua pätevien opettajien aseman yhteiskunnassamme. Tämä työ vaatii seuraavan hallituksen siunauksen toteutuakseen.

Jälleen kerran iltaohjelma oli ansiokasta ja ruoka nautittavaa. Stand-up koomikko piti koko salia hallussaan puolen tunnin ajan ja pääsipä framille myös Pirkkalan oma poika Jarkko Hovilainen, joka jätti taidoillaan koomikon toiseksi. Ay-asioiden selvittely ja verkostoituminen kestivät aamuvarhaiselle asti, kun Raiskion poikaa yritettiin taivutella Facebookin käyttöön. Aika näyttää saako yhdistyksemme oman sivun kyseisen palvelun puolelle ja minkä vuoksi.

Puheenjohtajan ajatuksia voi käydä lukemassa myös Opettaja-lehden sivuilta valtuustoa käsittelevästä artikkelista. Samaisesta lehdestä löytyy valtuuston puheenjohtajan Anne Lehtisen asiantunteva artikkeli. (www.opettaja.fi ja numero 20)

Loppujen lopuksi kesävaltuustosta jäi parhaiten mieleen seuraavat asiat. OAJ:n talous on kunnossa. Järjestömme teki voittoa 4,2 miljoonaa euroa vuonna 2010, mistä suurin kiitos koituu sijoitustoiminnalle. Rahat tullaan käyttämään Akava-talon noin kuuden miljoonan euron remonttiin. Tämän lisäksi puheenvuorot olivat laadukkaita, kuten Martti Hellströmin lennokas puhe opettajuudesta. Syksyllä pääsemmekin linjaamaan OAJ:n suuntaa vuosikymmeniksi eteenpäin sääntömuutosten muodossa. Sitä odotellessa hyvää kesää kaikille.

Terveisin Kaj Raiskio