Ammattikorkeakoulujen epävarmuus uhkaa jo koulutuksen laatua

Tiistai 13.5.2014 - Olli Luukkainen / OAJ


Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vaatii selkeitä linjauksia ammattikorkeakoulujen tulevaisuudesta. Jatkuvassa epävarmuudessa toimiminen on rapauttanut henkilöstön työhyvinvointia ja hämärtänyt ammattikorkeakoulujen asemaa ja tehtävää koulutuksen kentässä.


– Maan hallituksen on tehtävä selkeät ja pitävät päätökset ammattikorkeakoulujen koulutusmääristä, toimiluvista ja rahoituksesta. Nyt ollaan tilanteessa, jossa osaamisen laatu on uhattuna, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen totesi Ammattikorkeakoulupäivillä Lahdessa tänään.

Luukkaisen mukaan liian vähäinen opetuksen ja ohjauksen määrä johtaa tätä menoa tilanteeseen, jossa ammattikorkeista valmistuvat eivät menesty työelämässä.

– Osasyyllisiä ovat ammattikorkeakoulut itse. Ne ovat lähteneet leikkimään pikkuyliopistoja ja laittaneet rahaa turhien himmeleiden rakenteluun. Nyt on syytä palata juurille. Perustehtävänä on ammatillisen osaamisen ja ammattien kehittäminen työelämälähtöisesti, Luukkainen korostaa.

– Työelämälähtöisyys turvataan parhaiten, kun opettajat saavat riittävästi työaikaa kehittämistoimintaan ja yhteisiin innovaatiohankkeisiin elinkeinoelämän kanssa. Myös riittävä opetus on taattava, ja on oikein, että opiskelijoiden valmistumista vahvistetaan rahoituksen perusteena. Jos opetusta ei ole riittävästi, ei tule rahaakaan.

Luukkainen toteaa, että henkilöstö on jaksanut hienosti siinä yli 20 vuoden turbulenssissa, jota ammattikorkeakoulujen historia Suomessa on ollut. Tuore opettajien työolobarometri paljastaa kuitenkin, että siitä on maksettu kova hinta. Ammattikorkeakoulujen opettajat voivat todella pahoin.

– Nykymeno ei voi jatkua, joten peli on nyt vihellettävä poikki. Suomalaisen koulutuksen laadun varmistaminen edellyttää, että ammattikorkeakouluja ei jätetä heitteille kahden vuosikymmenen hienon kehittämistyön jälkeen.

Omille juurille palaaminen on nyt tämän koulutusmuodon ainoa pelastus.

– Opistoja ette ole, yliopistoiksi ette tule. Olkaa siis ylpeästi ammattikorkeakouluja! puheenjohtaja Luukkainen tiivistää.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene järjestää tänään ja huomenna Ammattikorkeakoulupäivät Lahdessa teemalla Yhdessä eteenpäin.